Kawih Murangkalih | Ayang -Ayanggung

Kawih Murangkalih | Ayang -Ayang Gung - Wilujeng Tepang Rekan Belajar Bahasa Sunda Pada postingan sebelumnya admin sudah membagikan 2 kawih sunda yang paling populer dan paling sering dinyanyikan oleh anak-anak sunda. Kawih merupakan lagu-lagu sunda yang bebas namun terikat dengan Guru lagu dan Guru Wilangan namun masih merupakan salah satu Karya seni yang mengandung unsur Karya sastra dan karya seni musik, meski perbedaannya sendikit jika dibedakan dengan Kakawihan hanya sedikit yaitu kalau Kawih hanya dilagukan ( dihaleuangkeun) sedangkan Kakawihan lebih identik dengan permainan anak masyarakat sunda, kakawihan itu sendiri biasanya dipakai permainan anak-anak.
kawih murangkalih ayang ayanggung
picture from google

Kawih Murangkalih | Ayang -Ayang Gung


Berikut ini merupakan kawih Ayang-ayanggung yang biasa dinyanyikan oleh anak-anak sambil bermain. Ada keunikan dalam kawih Ayang -ayanggung ini karena setiap akhir dari setiap bait merupakan awal dari bait selanjutnya

Kawih Ayang Ayanggung

Ayang ayanggung

Gung goongna rame

Menak tiwastanu

Nujadi Wadana

Naha Masang Kitu

Tukang olo-olo

Loba anu giruk

Ruket jeung kompeni

Niat jadi (naek) pangkat

Katon kagorengan

Ngantos Kanjeng Dalem

Lempa lempi lempong

Ngadu pipi jeung nu ompong

Jalan ka Batawi ngemplong
.............................
Ada juga lagu lainnya yang sangat mirip dengan lagu Ayang -ayanggung

Oyong-oyong bangkong,'
kong parakan nyambut,
buten buah beunying,
nyingsat ka cawéné,
néang nu ngajuru,
rungkad sajajagat,
gatrik naék munding,
dingklak ka landeuhkeun,
keuna kana burang,
rangkék naék jambé,
béo wliyulah,
laha dina bilik,
lika meunang nguseup,
seupan leunca ngora,
ratib ngan duaan,
anteur kami mulang,
langka munding bulé,
lédéh kahujanan,
nangtung jadi ratu,
tuan besar senang,
nangtung ka nu butuh,
tutali tumenggung,
gung goongna ramé,
ménak Ki Wastanu,
nu jadi wadana,
naha manéh kitu,
tukang olo-olo,
loba anu giruk,
ruket jeung Kumpeni,
niat jadi pangkat,
katon kagoréngan,
ngantos Kangjeng Dalem,
lempa lempi lempong
jalan ka Batawi ngemplong,
plong ka kulon plong ka wétan,
tantara Lemah-abang,
bangkong luncat ka sawah,
wahon Abdul Wahab,
Habib tukang bajigur,
Gurka kurang ajar,
jarah ka Batutulis,
lisung nini-nini,
Nipong tukang tipu,
puas dibom atum,
tuma nyaliara,
ramé di Jakarta,
tara ti sasari,
ribut loba Indo,
Indonésia Meredéka.

Demikian Kawih Murangkalih dengan judul Ayang- Ayanggung yang bisa admin sampaikan semoga postingan ini bisa menambah pengetahuan sobat tentang Bahasa sunda.
Advertisement
Kawih Murangkalih | Ayang -Ayanggung
Loading...